De sydfynske frugtavlere er i fuld gang med at høste æbler, og den varme sommer giver et flot udbytte med æbler i høj kvalitet.
Svendborg: Danmark oplevede som bekendt en rekordvarme sommer, hvilket ødelagde høsten for mange landmænd, men de danske frugtavlere glæder sig derimod over den varme sommer, for det betyder, at årets høst af f.eks. æbler ser meget fornuftig ud.
- Det var en meget tør sommer, og skulle det have været helt perfekt, havde vi gerne set lidt mere regn. Høsten ser dog indtil videre rigtig fin ud, og det skyldes ikke mindst, at æblerne i år er både sødere, flottere og mere faste end tidligere, og så er de væsentlig mindre. Det giver en smagsmæssig kvalitet ud over det sædvanlige, fortæller Niels Mortensen, som er en af de største frugtavlere på Sydfyn.
Niels Mortensen vurderer høsten til at være "god", når man ser på antallet af æbler på træerne, men smagen er altså bedre og mere intens i år, siger han, og vurderingen deles af Laurits Balle, der er formand for arbejdsudvalget for frugt og bær under Gartneribrugets Afsætningsudvalg.
- Æblehøsten bliver i år rigtig god, og vi forventer vi at få et udbytte, som kvalitetsmæssigt slår alle rekorder, siger Laurits Balle.
Den lune forsommer med masser af sol har betydet, at sukkerindholdet i æblerne er højere end sædvanligt, mens tørken i juli og starten af august gjorde, at æblerne i år bliver en smule mindre end normalt.
- Det giver en lille, koncentreret energibombe, som har en sød og meget intens smag, fortæller Laurits Balle, og forsætter:
- Æblerne er lige præcis det power-boost, som både børn og voksne har brug for i en tiltrængt pause. Smagen er fantastisk, og samtidig giver sødmen en frisk indsprøjtning, når batterierne er flade.

- Det var en meget tør sommer, og skulle det have været helt perfekt, havde vi gerne set lidt mere regn. Høsten ser dog indtil videre rigtig fin ud, og det skyldes ikke mindst, at æblerne i år er både sødere, flottere og mere faste end tidligere.
1300 tons om året
De første af Niels Mortensens æbler er nu på vej til butikkerne, og han opfordre forbrugerne til at smutte forbi supermarkedet og fylde indkøbsposerne med friske æbler.
- Det er nu, de er allerbedst, og det er nu, de skal spises, siger Niels Mortensen, som på gården Magerholm på Tiselholtvej i Vejstrup producerer 1300 tons frugt om året, 25 tons pr. hektar - og de cirka 20 procent er pærer, som på grund af det varme vejr allerede er høstet.
Frugtplantagen på Magerholm er på cirka 76 tønder land og er en familiedrevet virksomhed, som drives af Anette og Niels Mortensen. Ejendommen har været i familiens eje i over 150 år.
- Indtil omkring 1940 blev ejendommen udelukkende drevet som traditionelt landbrug. Men i 1940 fik min morfar den idé, at han ville plante et stykke til med æbletræer, og det var startskuddet til plantagedrift på ejendommen, fortæller Niels Mortensen, der dyrker 10 forskellige æblesorter og tre pæresorter.
- Vi ser det som vores fornemste opgave at levere velsmagende frugt fra egen plantage til den kvalitetsbeviste forbruger. Dansk frugt er noget enestående. Bl.a. æbler og pærer har særlige gode vækstbetingelser i det danske klima og vekselvirkningen mellem sol, regn og kulde medvirker til, at de danske frugter udvikler en unik aroma og kompleks smagsstruktur, forklarer han.
Strenge miljøkrav
Magerholm er medlem af producentsammenslutningen Gasa Nord Grønt, som er et samarbejde, der har til formål at styrke og udvikle dansk frugtavl, og som er Danmarks førende udbyder af dansk produceret frugt og grønt. Gasa Nord Grønt har 61 producenter tilknyttet, som dagligt leverer friske produkter til detailhandlen i hele landet.
Medlemskabet af Gasa Nord Grønt betyder også, at Magerholm lever op til høje kvalitetskrav, og at man dyrker sin frugt i overensstemmelse med en lang række strenge miljøkrav.
- Vi starter med at plukke frugten midt i august måned og de sidste æbler bliver plukket omkring 1. november. Den friskplukkede frugt køres direkte på køl i egne kølerum, så frugtkvaliteten bevares. Frugten opbevares på almindelig køl samt såkaldt ULO køl, som betyder, at man begrænser iltindholdet i rummet, hvorved frugten holder sig bedre. Når vi får ordre ind på levering af frugt, tager vi æblerne direkte fra køl og sorterer dem. Herefter pakkes æblerne i den ønskede emballage og sendes ud til butikkerne, forklarer Niels Mortensen, som i høstperioden har 24 ansatte, mens der i vinterhalvåret er seks ansatte, der pakker frugten og beskærer træerne.